Ohjeita ratsastajille

Alla koottuna käytännön ohjeita ratsastajille ja tukijoukoillekkin tiedoksi:

 1. Tallillamme ei velvoiteta ratsastajia satuloimaan tai riisumaan hevosia, halutessaan saa mieluusti auttaa. Kerrothan kiinnostuksestasi ohjaajalle.
 2. Satulavyöt kiristetään aina vasta kentällä ennen selkäännousua.
 3. Varaa aikaa tunnin ympärille että voimme sopia seuraavan ratsastusajan ja saat rauhassa saapua ja lähteä hevosetkin tervehtien. Lisäksi on toivottavaa että edelliset ratsastajat ovat mukana avustamassa seuraavia ratsastajia ratsaille. Tarkista ennen selkäännousua satulavyön kireys ja jalustimien pituus. Ohjaajat auttavat tarvittaessa.
 4. Kaikki alueella ratsastavat käyttävät kypärää. Niitä saa lainata tallilta, mutta oman juuri sopivan kokoisen ostoa suositellaan.
 5. Käytä säänmukaisia vaatteita. Aluksi riittävät joustavat, ei liukkaat housut. Lenkkareissa ratsastaminen on kielletty. Kengässä on oltava pieni korko, joka estää jalan luiskahtamisen jalustimen läpi. Esim. kumisaapas tai varrellinen nahka tai toppakenkä käyvät. Hanskoja, joissa on pitävä sisäpinta, kannattaa käyttää. Mikäli alat harrastamaan säännöllisesti suosittelemme ratsastushousujen, saappaiden tai kenkien ja minichapsejen hankkimista.
 6. Ilmoita etukäteen mahdollisista sairauksista ja allergioista.
 7. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi. Näin voimme suunnitella sopivan ohjelman.
 8. Sido pitkät hiukset kiinni. Älä syö purkkaa. Jätä isommat korvakorut ja sormukset kotiin.
 9. Nouse aina ratsaille hevosystävällisesti. Älä töki hevosta jaloillasi kylkeen, äläkä rojahda raskaasti satulaan. Tuolia tai muuta nousutelinettä on suositeltavaa käyttää, siten säästämme varusteita ja selkäännousu on hevosystävällistä.
 10. Lähde liikkeelle vasta kun opettaja on antanut luvan tai kuten on sovittu.
 11. Keskity ratsastukseen. Seuraa muitakin, jotta pysyt ajan tasalla ja voit ennakoida tilanteita.
 12. Hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi, muista pysyä aina rauhallisena.
 13. Säilytä riittävä etäisyys edellä kulkevaan ratsukkoon, älä ohita sivusta vaan pysäytä tai ratsasta ajoissa uusi tie esim. kentän poikki.
 14. Noudata annettuja ohjeita ja kysy jos et tiedä tai ymmärrä jotain asiaa.
 15. Jos putoat hevosen selästä, irrota ohjista ellet pysty pitämään niistä helposti kiinni ja hevonen ei pysähdy. Älä jää raahautumaan hevosen mukaan. Aidatulla alueella hevosen saa suhteellisen helposti ja nopeasti kiinni. Jos joku muu putoaa, pysy rauhallisena, pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Odota opettajan ohjeita. Älä huuda vaikka säikähtäisit koska hevonen voi pelästyä kovia ääniä.
 16. Ratsastustunnin päättyessä ratsastetaan loppukaartoon ja laskeudutaan hevosen selästä vasta kun ohjaaja on antanut luvan. Löysää satulavyö ja nosta jalustimet.
 17. Tupakointi on kielletty kentän läheisyydessä, hevosen selässä ja tallissa. Jos on pakko, voit tupakoida muualla piha-alueella mutta ei mielellään lasten nähden.
 18. Mikäli ratsastat itsenäisesti alueillamme, ilmoita aina lähtiessäsi aikomasi reitti ja ratsastuksen arvioitu kesto. Pidä aina kännykkä mukanasi. Korjaa lantakasat pois, myös koivukujalta ja pihalta.
 19. Varmista aina missä ulkopuolisilla alueilla saa ratsastaa.
 20. Huomioithan että ratsastajiamme ei ole vakuutettu tallin puolesta, huolehdithan siis että sinulla on voimassa oleva vapaa-ajan vakuutus tai SRL:n/ ratsastusseuran jäsenyys.

Toivotamme kaikille mukavia ja turvallisia ratsastushetkiä!

Robina_Laura_ja_Katariina.jpg